De oriunde ai intra în Turcia dinspre est, Edirne e poarta, primul oraș important. Neglijat de majoritatea călătorilor grăbiți să ajungă la Istanbul sau pe litoral, Edirne merită vizitat măcar pentru moscheea Selimiye, una din cele mai mari și mai frumoase din țară. Construită între 1569-1565 e considerată capodopera lui Mimar Sinan, arhitectul șef al sultanilor Suleiman Magnificul, Selim al II-lea și Murad al III-lea.

Dacă vizitezi Turcia cu mașina, Izmir e o destinație evidentă. Pentru oricine se îndreaptă spre litoralul Mării Egee sau Mediterane, o vizită în Izmir e binevenită.

Cu Afyonkaharisar, pe scurt Afyon, e cu totul altă poveste. Distanța dintre estul și vestul țării fiind foarte mare, mult peste o mie de kilometri, am căutat un loc unde să poposim. Am pus efectiv degetul pe hartă, în mijlocul țării, și am ales Afyon. Am descoperit capitala rahatului turcesc, lokum. E fabricat în laboratoare moderne acum dar cu o tradiție de peste un secol. Dulciurile produse acolo se comercializează și în cele mai elegante magazine din Istanbul sau Ankara. Lokum nu are nicio legătură cu micile cuburi colorate care se comercializează la noi drept rahat. Există și la ei astfel de sortimente industriale în cutii, pentru turiștii mai puțin informați, la un preț de 5-6 lei pe kilogram. Lokum e fabricat artizanal iar prețul pleacă de la 20 de lei și ajunge la peste 60 lei pe kilogram. În timp ce produsul industrial are acea culoare roz, verde, galbenă și are doar arome, lokum conține efectiv fistic, nuci, ciocolată, cocos etc. în sute de combinații. Datorită acestui fapt și termenul de valabilitate e mult mai mic, câteva zile în loc de câteva luni. Testarea unora dintre aceste sortimente ne-a oferit câteva seri dulci în care am preferat să nu ne gândim la nivelul glicemiei.

Acest album conține 46 de imagini. Vizionare plăcută!